Поддръжка

Хоризонтални Щори
Почистване на венециански щори

Вътрешните хоризонтални щори са доста неприятни за почистване, поради  многото тесни ламели и въженца минаващи през тях. Въпреки това, прахосмукачка с накрайник четка ще ви свърши добра работа. Сложете накрайника и минете всеки ламел по отделно. В случай на упорити петна, щорите трябва да бъдат свалени и измити във вана/леген с течност и гъба.

Хоризонтални Щори Широка Релса
 

Хоризонталните  Щори Широка Релса се  почистват както обикновените хоризонтални щори !

Вертикални Щори
Почистване на ръка с четка или гъба

Най-лесното и бързо почистване  на вертикалните щори се осъществява с помощта на четка с мек косъм или обикновена влажна гъба. Четката се използва, ако натрупаният прах върху лентите е в малко количество. Ако използвате обикновена влажна гъба, тя трябва да бъде не прекалено, а нормално навлажнена.

Почистване с пароструйка

Друг бърз и лесен начин за почистване е използването на пароструйка. Трябва да се почистват внимателно, като се минава всяка лента поотделно, но не със силна, а с нормална струя. Посоката на движение е добре да бъде винаги от горе на долу за по-голяма ефективност.

Пране на ръка

Ако изборът ви за почистване е чрез пране на ръка, непременно трябва да се запознаете добре с процедурата. Първата стъпка се свежда до това да свалите лентите от щипките. След това трябва да отстраните тежестите и свързващото ги въже и да ги навиете на руло. Това руло се накисва във вода, в която е разтворен препарата, при температура 30 градуса за не повече от 30 минути. Препаратът, които използвате, трябва да е несинтетичен. Ако има по-упорити петна и се наложи да търкате щорите, използвайте само и единствено четка с мек косъм, за да не нараните повърхността им. След престоя им във водата се изваждат, изплакват се от препарата и се оставят да изсъхнат. Последната стъпка е да се закачат обратно на релсата за щипките.

Щори Ден и Нощ
Щорите „Ден и Нощ“ се изработват от текстил 100% полиестер , антистатик ,по който не полепват прах и мазнини.
Могат да се почистват с прахосмукачка ,при използване на върха на четката,
а освежаването става с  леко навлажнена кърпа ( с вода на стайна температура),  без използването на почистващи препарати.
Руло щори

Почистване на Руло щори

Плата на Руло  щорите не позволява обилното измиване с вода и препарат , поради структурата на щората. Също така не използвайте различни химически препарати, защото може да повредите щората. Почистването на руло щорите става с прахосмукачка при използване на върха на четката.  Ако искате да ги освежите, те могат да бъдат леко навлажнени с кърпа (водата не трябва да е гореща), но без използването на почистващи препарати, тъй като те може да причини обезцветяване на плата. Разбира се, използването на лек сапунен разтвор при бели и по светли цветове щори, не би довело до някакъв проблем, оставяме на вас преценката.  Ако замърсяването не може да бъде отстранено по този начин, е необходимо да смените тъканта с нова. Спазвайте същите инструкции и при почистване на роло щори и вертикални щори.

Щори Нюанс

Почистване на щори Нюанс

За да почистите  щорите НЮАНС , трябва да ги свалите от релсата. Слагате ги в пералня заедно с пластмасовите щипки, може да ги поставите в плик за пране , за да не се разместят лентите . Перат се на 30 ° в пералня на програма „ръчно пране“ (програма за деликатни тъкани). Използвайте подходящ прах за пране, препоръчан от производителя, в зависимост от типа плат /цветно, бяло /.

 

 

 

Плисе щори

Почистване на Плисе Щори

За да почистите плисе щорите, трябва да ги свалите от прозореца. След това се накисват в предварително подготвена вода с разтворен прах за пране или течен препарат. Накисвате ги в продължение на 15 минути като ги разтривате леко с ръка. Изплакнете плисето с душ, сгънете щората и  оставете да изсъхне. По време на съхнене, отворете и сгънете плисето няколко пъти за да не се залепят гънките.

Римски щори

Почистване на Римски щори

Тяхната конструкция позволява бързо разглобяване и измиване на плата дори в пералната машина (програма за деликатни тъкани). Използвайте подходящ прах за пране, препоръчан от производителя, в зависимост от типа плат. Изсушете в сгъната форма.

Дървени щори

Почистване на Дървени Щори

На този вид щори често се отлагат много прах и избърсването със суха кърпа може да не е достатъчно. Затова можем да използваме хладка вода и течност за почистване на дървени повърхности. След почистването с мокра кърпа или гъба, задължително подсушете със сух памучен парцал.

Външни ламелни щори

Почистване на Външни Ламелни Щори

  1. Почистването на външните  щори започваме, след като сме ги спуснали изцяло. При външните хоризонтални щори ламелите трябва да са затворени. Почистваме първо от едната страна, а след това от другата.
  2. Преди същинското измиване на външните щори, първо ги изплакваме с вода и премахваме праха и пясъка, за да не надраскаме повърхността им.
  3. За  почистване на  външните щори използваме измиващ препарат за съдове и кърпа или мека четка. Самото почистване правим с умерен натиск, за да изключим възможността да надраскаме щората, ако по нея са останали песъчинки.
  4. След почистването с препарат, изплакваме с вода. Препоръчително е да използваме маркуч с разпръскващ накрайник. Ако решим да използваме пароструйна или водоструйна машина, то трябва да ги настроим на слаба степен, за да не повредим ламелите.
  5. За външните щори не трябва да използваме препарати на основата на разтворители. Също така, не бива да използваме агресивни и/или абразивни почистващи препарати, които могат да предизвикат нарушение на финишното покритие на боята, което да доведе до корозия на по-късен етап.
  6. Текстилните елементи като въжета и кантове също трябва да бъдат почистени.
  7. Важно е също да премахнем замърсяванията, които се натрупват в страничните водачи – улеите, в които се движи щората.
  8. Ако щората е с ел. мотор, трябва да го изключим от захранването преди да започнем.
  9. Щорите не трябва да се мият, когато температурата на външния въздух е твърде ниска или твърде висока – оптималните условия са около 10 – 25 градуса.
  10. Щората не трябва да се прибира, докато изсъхне.

Редовното почистване увеличава живота на щорите и гарантира безпроблемната им употреба.

Щори VISION
Австрийски Щори
Комарници
Фото щори

Как се почистват вертикалните фото щори?

Алуминиевата релса може да се почиства с какъвто и да е препарат, но задължително само от външната страна! Предвид това, че върху текстилните ленти е отпечатано изображение, за тях препоръчваме единствено при нужда да се почистват с прахосмукачка с четка с много мек косъм! Важно е при евентуално почистване текстилните ленти да не се прегъват (пречупват)!